Perustietoa kiipeilyn harrastamisesta – miten pääsen alkuun?

Missä kiipeillä?

Helsingissä sisälle pääsee kiipeilemään parhaiten Tapanilan Kiipeilykeskuksessa (http://kiipeilykeskus.com) ja halvalla/paremman puutteessa Myllypuron Liikuntamyllyssä. Kesäsin kiivetään ulkona pitkin kallioita, oma vakiopaikkani on Helsingin Rollarit. Topoja (topo == yhden kiipeilypaikan tietopaperi jossa on lähestymisohjeet, kartat kallioista mistä näkee missä mikäkin reitti on, vaikeusasteet ja mahdolliset access-selosteet, eli rajoitukset esimerkiksi auton parkkeeraamisesta) löytyy esimerkiksi Sloupista http://www.slouppi.net. Sloupissa on myös foorumi joka kannattaa tsekkaa.

Perustaidot oppii helposti kaverilta (kunhan kaveri on tarpeeksi kokenut ja ymmärtää edes vähäsen mitä ja miten pitää opettaa), tai alkeiskurssilta, joita järjestää esim Kiipeilykeskus. Hinnat ~50-60e. Tämän jälkeen kiipeily sujuu turvallisesti sisäseinillä. Ulkokiipeilyyn on pari lisäniksiä, jotka pitää oppia kurssilla, tai osaavien kaverien opastaman.

Kiipeilyseura on kaiken A ja O. Etsi itsellesi joku kaveri jonka kanssa aloitat kiipeilyn, tai lyöttäydy mukaan johonkin kiipeilyporukkaan. Esimerkiksi itse kokosin seurakseni ~10h porukan Helsingin seudulta, jonka kanssa käyn kiipeilemässä. Sloupin foorumi auttaa kaverien etsimiseen, tai #kiipeily -kanava IRCNetissä.

Varusteethms-atc

Tarvitset vähintään kengät, valjaat, mankkapussin (magnesium pussi, kädet ei hikoile), yhden HMS karabiinin ja ATC-varmistuslaitteen. Tälle paketille tulee hintaa noin 100-200e. Valitse sopivat, älä katso hintaa vaan varusteiden mukavuutta (kannattaa silti pysyä tuossa hintaluokassa).

Kalliokiipeilyyn tarvitset lisäksi oman köyden, erilaisia slingejä, jatkoja ja karabiinejä. Kalliokiipeilyn makuun pääsee osaavien kaverien kanssa ilmaiseksi tai menemällä kurssille. Lopulta tarvitset kuitenkin oman köyden ja muita kalliokiipeilyssä välttämättömiä turvavarusteita, joten kanna noin 150 euroa kiipeilykauppaan. Kiipeilykauppoja on Helsingissä ainakin Camu ja Mountainshop.

Turvallisuusgarokiipee

Kiipeily on turvallista, kunhan tietää mitä tekee, käyttää omaa järkeään, eikä tee hätiköityjä ratkaisuja. Ehdottomasti suurin osa vakavista loukkaantumisista tai kuolemista johtuvat inhimillisistä virheistä, ei teknisistä ongelmista tai yllättäen hajonneista turvavälineistä. Pieniä naarmuja, kolhuja ja ruhjeita tulee jatkuvasti, mutta vakavia vammoja ei, kunhan pitää järjen mukana. Ehjät varusteet ovat myös välttämätön osa turvallisuutta, joten varmistusvälineitä ei saa heitellä, pudotella maahan, upottaa suolahappoon tai jättää aurinkoon. Murtuneet, hieman ratkenneet tai muuten vaurioituneet välineet tulee merkitä selkeästi käyttökelvottomiksi ja hävittää.

Kurssit ovat suositeltavin tapa, mutta jos tunnet kiipeileviä ja osaavia kavereita, niin he voivat myös opettaa samat asiat. Kiipeilyn alkeiskurssi opettaa perustaidot yläköysikiipeilystä, varmistamisesta ja perusteet kiipeilytekniikasta. Kalliokiipeilyn alkeiskurssi opettaa perustiedot yläankkurien tekemisestä, turvallisesta toiminnasta kallion päällä, topojen lukemisesta ja muista kalliokiipeilyn perusvarusteista. Kiipeilytaidon karttuessa voidaan mennä esimerkiksi liidaus eli lead-kiipeilytekniikan kurssille, jossa tutustutaan liidauksen jännittävään maailmaan. Jos olet epävarma kaverisi osaamisesta, tai kaverisi on yllytyshullu rämäpää ilman itsesuojeluvaistoa, niin mene mielummin kurssille!

One thought on “Perustietoa kiipeilyn harrastamisesta – miten pääsen alkuun?

  1. SUn pitää opettaa mua kans kiipeilee!! Ne kurssit on liian kalliit mun budjetille joten auttava käsi isobroidilt vois tulla tarpeeseen. JA sit ehk muutaman vuosen pääst jos opin jotain niin voitais reissaa Kiinaan (oon ehkä kattonu liikaa madventuresejä) :D:D

    Mut hei mä tuun käymään kuhan noi koulut alkaa. Täl hetkel oon pienessä flunssanpoikasessa.

Comments are closed.