Kysymyksiä ja vastauksia NASini toiminnasta.

Olen keskustellut NAS projektistani muropaketissa, jossa esitettiin lukuisia kysymyksiä projektistani:

Q: Miksi RAIDZ1 + spare, eikä RAIDZ2 ilman sparea:
A: Hankin aluksi kolme levyä ja hankin sparen jälkeenpäin. En ole tutustunut, että kumpi olisi parempi ratkaisu. Yksi storagepooli koostuu vähintään yhdesteä levysetistä (esim RAIDZ1 setti, RAIDZ2 setti, peilattu setti tai yksittäinen levy). Jos levysettejä on useampia, niin levysettien pitää (ei kuitenkaan pakko, mutta suositus) olla samanlaisia. Eli samaan storagepooliin ei kannata laittaa RAIDZ1 settiä ja RAIDZ2 settiä, tai RAIDZ1 ja MIRROR-settiä. Kun storagepoolissa on useita settejä, niin samaa sparea voidaan jakaa kaikkien settien kanssa.

Lisäksi spare voidaan ehkä säätää sammumaan kun sitä ei käytetä. En ole varma, olenko saanut tätä jo tehtyä (en ole keksinyt tapaa varmistaa asiaa), mutta sen pitäisi kait olla mahdollista. Eli tällöin levyn rikkoontuessa spare ei olisi pyörinyt tyhjillään, vaan olisi ollut paikallaan varastossa.

Valittaessa RAIDZ2:en ja RAIDZ1 + sparen välillä pitää myös hieman pohtia tehokysymyksiä. En ole varma miten RAIDZ2 käyttäytyy nopeuden suhteen, joku muu saa selvittää.

RAIDZ1:stä ei voi muuttaa jälkeenpäin RAIDZ2:ksi. Storagepoolista ei myöskään toistaiseksi voi ottaa levysettejä pois, eli storagepoolin kokoa ei voi pienentää jälkeenpäin!

Kuitenkin laajennustilanteessa voitaisiin luoda uusi storagepooli uusilla levyillä, siirtää kamat offline tilassa vanhalta poolilta uudelle, poistaa vanha pooli ja siirtää vanhan poolin RAIDZ1 + spare uuteen pooliin RAIDZ2:ena (jos se on mielekästä) ja laittaa vaikka uusi spare, joka sitten jaetaan koko poolin kesken.

Q: Nyt kun sinulla homma jo pyörii, niin olisiko jotain komponenttia, joka tuosta kokoonpanosta kannattaisi vaihtaa / valita toisin?
A: Kyllä. Itselläni oli isoja performanssiongelmia Gigabyten emolevyn sisäänrakennetun Realtek 8111B -verkkopiirin kanssa. Ongelmat korjaantuivat ostamalla 25 euron Intelin PCI Gigabittinen verkkokortti.

Q: Oliko ajureiden kanssa mitään ongelmaa?
A: Ei.

Q: Miten hyvin riittää tehot tossa prossussa?
A: Hyvin. Olen harkinnut mm. virtuaalikoneiden hostaamista koneessa, niitä varmaan menisi sinne

Q: Kuin ison CF:n laitoit?
A: Kaksi kappaletta kahden gigan kortteja. Nexentan asennusohjelmassa on bugi, joka estää suoran asennuksen kahden gigan kortille (valittaa, että “kiintolevy” on muutamaa megatavua liian pieni). Tämä on kierrettävissä, mutta en muista juuri nyt tarkasti miten se tapahtuu. Voin kuitenkin opastaa jos jollakulla tulee sama ongelma esiin ja kirjoitan siitä kunnon ohjeet blogiini.

Solaris osaa bootata ZFS:ltä, mutta vain jos ZFS ei sisällä RAIDZ levypakkoja. Eli tarkoitus oli peilata käyttöjärjestelmä kahdelle eri CF kortille. Jostakin syystä kone tunnistaa vain yhden CF kortin. Jos laitan molemmat kortit sisään, niin kone ei tunnista kumpaakaan. Tällä hetkellä minulla on siis systeemilevy vain yhdellä CF:llä. Jos saan joskus koneen tunnistamaan toisenkin CF kortin, niin voin (ymmärtääkseni) lisätä sen lennossa sisään ja peilata systeemilevyn myös toiselle CF kortille.

Q: Näillä näkymin ois tarkotuksena laittaa 6x500GB levyt raid-z2:lla, mutta saapa nähä mitä sitä lopulta keksii.. Meinaa olla ongelma toi ettei pysty levysettiin lisään uusia levyjä, tällä hetkellä on koneessa 3x500GB (jotka ei oo tyhjiä) niin ois kiva saada ne tohon NAS:siin, mutta pitäis siirtää data väliaikasesti “johonki muualle” eli menee vähän hankalaksi.. :)

A: Voit tehdä esim näin: Luot uuden levypoolin johon laitat 5 levyä RAIDZ2:een. Kopioit datat vanhoilta levyiltä tähän uuteen pooliin. Otat vanhat 500 GB levyt ja lisäksi kuudennen ylijääneen levyn ja lisäät ne yhtenä neljän levyn RAIDZ2 settinä uuteen storagepooliin.

Eli levysettiin ei voi lisätä uusia levyjä, mutta storagepooliin voi lisätä uuden levysetin (jolloin pooli “stipettää” datat levysettien välillä joka lisää performanssia)

Q: Tosin kovalevyiksi olen ajatellut 1T levyjä. Onko suositella jotain tiettyä levyä?
A: En osaa suositella. Kannattaa puntaroida hinta-koko suhteen ja haluttujen levyjen määrän kanssa ja valita optimaalinen kokoonpano levyjä.

Q: Oliko vielä joku tietty syy käyttää kahta erillistä 1GB palikkaa yhden 2GB palikan sijaan?
A: Muistit toimivat dualchannel moodissa, eli nopeammin kuin yksi 2GB palikka,.