Avointa maastotietodataa – löytyisikö sitä uutta kiipeiltävää?

Osana valtionhallinnon avoimen datan hanketta Maanmittauslaitos avasi vihdoin arkistonsa kaiken kansan nähtäville. Ehkä mielenkiintoisin näistä on Maastotietokanta, joka sisältää eritellysti yhtenä valtavana tietokantana kaikki Maanmittauslaitoksen kartoittamat yksityiskohdat maastosta. Kiipeilijät ovat pitkään etsineet uusia potentiaalisia kiipeilypaikkoja selailemalla karttoja, mutta voisiko hommaa helpottaa?

Maanmittauslaitos määrittelee Kiven seuraavasti:

Yli 2.5 m korkea tai yleisesti tunnettu tai vähäkivisellä seudulla selvästi ympäristöstään erottuva kivilohkare. Alueella, jossa on runsaasti yli 2.5 m korkeita kivilohkareita, vain selvimmin ympäristöstään erottuvat kivilohkareet tallennetaan.

Omaan korvaani tuo kuulostaa melko hyvältä potentiaalisen boulderin määritelmältä! Analysoin koeluontoisesti kaikki Suomesta löytyvät 483713 kiveä ja jaoin ne kartalla noin 1000 * 500 metrin lohkoihin. Tämän jälkeen piirsin kaikki eniten kiviä sisältäneet lohkot Google Mapsin päälle. Tästä kartasta voi klikata yksittäistä pistettä, jolloin pääsee katsomaan maastokarttaa kyseisestä kohdasta.

Tämä analyysi ei tietenkään löydä boulderointiin sopivia kiviä suoraan, vaan se toimii lähinnä apuna ohjaamaan etsintää suoraan mahdollisesti potentiaalisille alueille. Jos alue näyttää kiinnostavalta, niin sitten vaan GPS:n kanssa keväiseen luontoon! Huomioithan kuitenkin access-asiat! Tämä on vasta yksi esimerkki miten aineistoa voi käyttää kiipeilyn hyväksi. Moni varmasti keksii parempia tapoja!

Siirry yleiskarttaan tästä.

Kuva: Juha Immonen

Teknisesti orjentoituneet voivat katsoa lähinnä omaan käyttöön tehdyt lähdekoodit GitHubista. Itse aineiston kopioin kätevästi Kapsi Ry:n palvelimelta.

One thought on “Avointa maastotietodataa – löytyisikö sitä uutta kiipeiltävää?

 1. Datojesi pohjalta duunasin pari visualisaatiota joista toisessa Lahden ympäristön kaikki kivet ja tooltipeistä linkki kansalaisen karttapaikan maastokarttaan. Toisessa sama data mutta heatmap-tyyliin esitettynä:

  http://www.google.com/fusiontables/embedviz?viz=MAP&q=select+col0+from+1FriqjYtRncFebYh0iZnWWlykvRM7t-GV3MyaRIM&h=false&lat=60.97517991738084&lng=25.604045166015567&z=10&t=1&l=col0

  ja

  https://www.google.com/fusiontables/embedviz?q=select+col0+from+1FriqjYtRncFebYh0iZnWWlykvRM7t-GV3MyaRIM&viz=MAP&h=true&lat=60.96951582086909&lng=25.620524658203056&t=1&z=9&l=col0

  Hatunnosto teikäläiselle että nostit tuon datasetin tietoisuuteeni. Joskus vuosia sitten suunnittelin että olisin ladannut karttapaikalta karttaruutuja ja tehnyt jonkin sortin koodinpätkän joka olisi niistä kuvista yrittänyt repiä lohkaremerkkejä irti. Onneksi data vapautui :)

  Satutko tietämään löytyykö maastotietokannasta tietoa jyrkänteiden (~kallioiden) korkeuksista?

Comments are closed.